+44 (0) 1425 463217Behaalde resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst

Een artikel op ManagersOnline.nl over de moeite de Endemol heeft om haar betalingsverplichtingen na te komen, benadrukt voor mij dat klantgerichtheid en een continue betrokkenheid van externen binnen het bedrijf:

“Het bedrijf moet jaarlijks een blockbuster à la Big Brother ophoesten. Waarom “moeten”? Omdat het zo opgenomen is in het verdienmodel, blijkt. Waarom? niet omdat iemand -in een kristallen bol- naar de toekomst gekeken heeft en tot de vaststelling gekomen is dat dit zonder meer mogelijk is. Maar wel omdat iemand -door een rooskleurige bril- naar het verleden heeft gekeken, een ritme ontdekt heeft en dit naar de toekomst geëxtrapoleerd. Ceteris paribus (Latijn voor: alle andere omstandigheden gelijk blijvende). Het resultaat is een niet-robuust model dat omvalt bij de minste verandering in de omgeving (een recessie bijvoorbeeld).”

Ritmes zijn geen ritmes meer omdat ze te snel weer veranderen. Het model kan meer robuust gemaakt worden door externe stakeholders in veel processen mee te nemen. Dat kan op het niveau van media consumptie, kijkers en behoeften trends tot aan micro trends en aanpassingen zoals co-programming zoals al in Engeland succesvol is toegepast. Kijkers hadden commentaar op bepaalde zangers (X-Factor achtige show) via Twitter en overige social media geuit en de weken erop is hier actie op ondernomen door de producent en de zangers, waarna ze het ook beter deden (volgens dezelfde kijkers).

Ik heb geen inzage in cijfers en de ernst ervan, maar er is een groot verschil in blockbusters en programma’s die het onder de maat doen of incrementeel beter zijn afgestemd op de kijkers/doelgroep. Met de Voice of Holland en haar interactiviteit (social TV) is er weer een interessant concept neergezet met technologieën als ExMachina (real-time synchroon enterainment). Door middel van continue en geïntegreerde co-creatie in vele bedrijfsprocessen/supply chains kan ook op het vlak  van behoeften, gedrag en trends van de doelgroep betrokken worden in besluitvormingen en ideation. Veranderingen volgen elkaar te snel en te vaak op, successen uit het verleden zijn absoluut geen garantie voor het heden en de toekomst.

Entertainment is een sector bij uitstek waar kijkers, fans en externen betrokken willen worden, hetzij in het productieproces ofwel het consumptieproces (prosumptie) en een open business die open staat voor haar klanten en externe stakeholders hun opinie en idealiter directe betrokkenheid, hebben de mogelijkheid om programma’s te maken die beter passen bij de huidige trends en daar op zowel concepting als operatie op in te spelen.