+44 (0) 1425 463217De dwaas die met gesloten ogen het moeras in loopt

Elke organisatie die zich bezig houdt met welke vorm van sociale media-activiteit… Stop! Het moeras is onbekend terrein en voor organisaties die slecht voorbereid zijn, neemt een risico. De wijze man daarentegen, neemt een kaart – en een stok. Deze analogie wordt ingezet door mijn collega in zijn artikel over dit onderwerp.

Of het nu een hype is, de drang om snel iets te willen doen met Social Media of dat de druk wordt opgevoerd door concurrenten en de markt, er zijn tegenwoordig maar weinig disciplines waar direct wordt overgaan op tactiek zonder te kijken naar het strategische landschap. Als het gaat om Social Media lijken organisaties het prima te vinden om het strategische aspect over te slaan.

Dit is niet geheel onbekend; denk maar aan de opkomst van het Web en de manier dat daar in de beginjaren op in is gespeeld. Dit ligt deels bij de vraagkant en de haast bij Social Media adoptie, en deels bij de aanbodkant, waar de leercurve en educatie vooralsnog –overwegend- ligt op tactisch en uitvoerend niveau.

Ook dit kennen we nog uit de begindagen van bijvoorbeeld SEM, waar werd ingespeeld op de onwetendheid en het mysterie van het succes. Social Media ondergaat dezelfde evolutie maar zal dankzij haar zelf gecreëerde zichtbaarheid sneller volwassen moeten worden. Er gaan vele miljoenen om in Social Media en dat zal alleen maar groeien, het budget dat vrij wordt gemaakt voor Social Media staat in schril contrast met de hoeveelheid tijd die gebruikers er in spenderen.

Social Media monitoring is hot en wordt gezien als de eerste stap naar een Open Business. Er zijn veel tools in omgang die het landschap inzichtelijk maken, waar de consumenten iets over het eigen merk, producten, concurrenten en trends te vertellen hebben. Tools zijn enablers, waardoor er een continue vergaarbak aan data wordt aangeleverd. Hier geven wij inzicht op en richting aan.

De snelle adoptie van Social Media en steile leercurves vergen dat Social Media strategieën ook meegaan in deze curve. Monitoring is de eerste aanzet ertoe. Dat betekent het in kaart brengen van het community landschap zoals dat op de organisatie van toepassing is. Begrijpen wie praat over datgeen wat belangrijk voor is de onderneming; wie invloedrijk is in de gesprekken, waar zitten de –potentiële- klanten in de aankoopcyclus en ga zo maar door.

Het betekent ook een check op en inzicht in de mogelijkheden en blokkades die onbewust door uw eigen organisatie worden gecreëerd en opgeworpen. Met deze verkregen interne en externe inzichten, ontwikkelen wij het strategisch en het tactisch plan. Op basis van feiten, op basis van de klant, een customer-centrische benadering, outside-in!

Het levert de transformationele verbeteringen op die vereist zijn om de organisatie, haar producten en diensten zo optimaal (lees: zo efficiënt en effectief) mogelijk aan te passen aan de genetwerkte wereld – samen met de klanten en hun behoeften.

Neem deze stappen in uw Social Media actieplan en ik verzeker u dat het niet begint en eindigt met het aanmaken van een Facebook pagina.