+44 (0) 1425 463217Social Media: De nieuwe Heilige Graal, denkwijze moet wel veranderen

Zo luidt de titel van een artikel op Profnews, naar aanleiding van een onderzoek van Pondres Social Media en DDMA deden onderzoek onder 268 bedrijven. De cijfers en conclusies in het artikel zijn als volgt:

[...]76,1% van de bedrijven gebruik maakt van social media binnen hun organisatie. Van dat percentage wil 67% in 2011 een strategie ontwikkelen, specifiek gericht op social media. De aandacht gaat vooral uit naar Twitter, Linkedln, Facebook en YouTube. Hyves lijkt vooral voor de meer jeugdige doelgroep bestemd te zijn. Blijkens het onderzoek wist in 2008 slechts 5% van de Amerikanen van het bestaan van Twitter, in 2010 was dat al 87%. Wereldwijd werden er in 2010 dagelijks gemiddeld 50 miljoen tweets verstuurd, in februari van dit jaar waren dat er al 140 miljoen en in maart 2011 werd er 177 miljoen keer getwitterd. Nederland telt inmiddels ruim 400.000 twitteraars.

67% van de organisaties wil in 2011 een strategie ontwikkelen specifiek gericht op social media. Het kan een kwestie van interpretatie zijn, maar een geïsoleerde social media strategie heeft verre van het meest optimale resultaat. Social media zijn middelen die afdelingen en de gehele organisatie kan helpen haar bedrijfsdoelstellingen te behalen, te ondersteunen en/of te verrijken. Netto resultaten van social media inzet zijn beter afgestemde producten/services op de doelgroepen en de met social media verrijkte/geïntegreerde  supply chains/waardeketens zijn hier middel toe.

In dit artikel heb ik uiteengelegd hoe social media de verschillende afdelingen verrijken en als “enablers” dienen, in plaats van doelen op zich.

Om hiertoe te komen moet er geleidelijk verandermanagement plaatsvinden in cultuur, processen maar vooral de denkwijze van de personen. In een vorig artikel is dit aangehaald, waar de interne organisatie nummer 1 obstakel is voor social media integratie.

De focus op de creatie van een social media strategie in 2011 moet gepaard gaan met een open-business gedachte en uiteindelijk doel. Social media zijn een opening tot het openstellen van de organisatie en daar waar het kan of nodig is, co-creatie toe te passen.